România va găzdui în 2024 Conferința ILGA-Europe – congresul activiștilor LGBTQIA+ din Europa și Asia Centrală

Asociațiile Accept și MozaiQ vor coopera în 2024 pentru organizarea Conferinței ILGA-Europe – cel mai important eveniment dedicat activiștilor LGBTQIA+ și aliaților din Europa și Asia Centrală. Peste 450 de participanți din 54 de țări sunt așteptați anul viitor la București pentru întâlnirea anuală a organizațiilor implicate în lupta pentru revendicarea și protejarea drepturilor minorităților sexuale și de gen.

Organizată pentru prima dată 1996, conferința a mai avut loc la București în anul 2000, cu un an înainte de abrogarea Articolului 200, care incrimina relațiile intime între persoane de același sex. Promotorul evenimentului este ILGA (The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association), organismul independent care unește, sub umbrela sa, peste 700 de organizații din Europa și Asia Centrală. Rețeaua creează conexiuni între activiștii și aliați, facilitând întâlnirea actorilor instituționali cu problemele și nevoile urgente ale comunității. Mai mult, ILGA-Europe mobilizează și facilitează schimbul de resurse, abilități și cunoștințe în interiorul rețelei organizaționale, în spiritul solidarității și a bunei cooperări.

În contextul anului electoral 2024 în România, organizarea conferinței ILGA Europe la București este un mesaj important că drepturile persoanelor LGBT nu mai pot fi atacate și ignorate. Este timpul ca România să adopte un sistem coerent de legi care să asigure protecția și recunoașterea familiilor formate din persoane de același sex, precum și proceduri simple de schimbare a actelor și acces la servicii medicale pentru persoanele transgender.

Anul acesta, Conferința ILGA-Europe s-a desfășurat între 25 și 28 octombrie la Ljubljana, în Slovenia. Principalele teme discutate au vizat reziliența mișcării de revendicare a drepturilor LGBTQIA+, dar și solidaritatea și coeziunea în interiorul comunității, la nivel local, național și internațional. România a fost reprezentată la ediția din acest an de Florina Presadă – directoarea executivă a Asociației ACCEPT, Vlad Viski – directorul executiv MozaiQ, Anca Baltac – consilier juridic ACCEPT și Andrei Luca, director de dezvoltare MozaiQ. În următoarele luni, cele două organizații se vor implica activ în pregătirile ediției programate să aibă loc în 2024 la București.

,,Este o onoare și o bucurie pentru noi să găzduim conferința anuală a ILGA Europe în 2024 la București. Prima dată când Accept a luat parte la organizarea acestei conferințe la București, în 2000, homosexualitatea încă era incriminată în România, infamul articol 200 fiind abrogat un an mai târziu. Sperăm ca și de data aceasta organizarea Conferinței ILGA Europe în 2024 la București să fie semnalul pentru o serie de schimbări esențiale pentru cetățenii LGBTQIA+ din Europa, inclusiv cei români. Va fi o ocazie importantă să ne uităm la realizările mișcării noastre pentru drepturile persoanelor LGBTQIA+, dar și o oportunitate pentru a pune pe agenda tuturor nevoia de a avansa pe calea egalității în drepturi pentru toți. Ne mândrim să fim organizatori ai acestui eveniment european de drepturile omului!’’, subliniază Florina Presadă, directoarea executivă a Asociației Accept.

,,Prezența a sute de activiști LGBTQIA+ arată, pe de o parte, avansul făcut de mișcarea LGBTQIA+ din România în ultimii ani și dezvoltarea acestei mișcări la nivel național și regional. Pe de altă parte, conferința ILGA este un semnal pentru decidenții politici că ochii Europei sunt ațintiți asupra României și nu ne putem permite derapaje în materie de drepturi LGBTQIA+. Este nevoie din partea clasei politice de pași mai hotărâți pentru protecția comunității LGBTQIA+, mai ales că România este la coada Europei când vine vorba de drepturi LGBTQIA+. Sunt activiști LGBTQIA+ căsătoriți în țările lor care odată ce pășesc în România își pierd drepturile pe care le au în țările lor de rezidență. Este o situație inadmisibilă. Sperăm, de asemenea, că autoritățile vor înțelege importanța acestei conferințe și ne vor sprijini pe noi ca organizatori în demersul nostru de a găzdui fără incidente și la cele mai înalte standarde această conferință’’ a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.

Sari la conținut